top of page

Etherische olie: meer dan natuurlijk parfum

Bijgewerkt op: 25 mei 2023

Veel natuurlijke verzorgingsproducten bevatten etherische olie. Ook wij maken gebruik van deze natuurlijke parfum... want wat een hemelse geuren geeft de natuur ons! Maar wat zijn het eigenlijk precies?


Wat zijn etherische oliën?

Etherische olie - ook wel essentiële olie - is het extract van zaden, kruiden, bomen of zelfs wortels. Door o.a. stoomdestillatie of persing wordt de olie uit het plantmateriaal geëxtraheerd. Wat overblijft is een zeer kostbaar en heerlijk geurende olie.

essentiële olie voordelen en nadelen, gevaar van etherische olie, natuurlijk parfum

Maar het is zoveel meer dan een heerlijke geur. Etherische oliën van goede kwaliteit ruiken niet alleen naar echte natuur, ze zijn vaak ook bacteriëndodend of schimmelwerend. Op zich niet vreemd: een plant beschermd zichzelf ook tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Ook hebben sommige geuroliën een kalmerend effect, lavendel is een bekend voorbeeld. Of ze hebben een positieve werking op de geest... snuif eens flink aan een stuk zeep met citrusolie als je last hebt van winterdip. Iedere olie heeft zijn eigen, zeer specifieke, werking. Wij kunnen het alleen maar aanraden om je eens in de wereld van de aromatherapie te verdiepen.


Puur natuur, dus ongevaarlijk?

Wij zijn fan van etherische olie, absoluut. Zeker ook vanwege die extra geneeskrachtige werking in vergelijking met een synthetisch parfum. Wie wil er nu geen mentale oppepper tijdens het wassen van zijn haar? Maar dat het het puur natuurlijk is wil niet zeggen dat het zonder gevaar is. Het gaat allereerst om de dosering, maar ook om de context. Er zijn bovendien veel contra-indicaties. Mocht je dus op aroma-ontdekkingstocht gaan laat je dan adviseren door een specialist. :)

Tot slot blijven essentiële oliën een parfum en als je last hebt van een erg gevoelige huid dan is het raadzaam om producten met elk soort parfum - synthetisch of natuurlijk - te vermijden. Zowel etherische oliën als synthetische parfums kunnen de boosdoener zijn van allergische reacties. Speciaal voor de gevoelige huid, zelfs voor die van baby's en kinderen, hebben wij een zeep ontwikkeld zonder parfum. Ook de huid- en haarolie is heel geschikt voor baby's en de gevoelige huid.Psst... meer weten? Neem gerust contact met ons op, dat vinden we hartstikke leuk.Comments


nieuw logo_groen_extra ruimte er omheen.png
bottom of page