top of page

Haarzeep: de ins en outs op een rijtje

Bijgewerkt op: 11 sep. 2023

Er komen wel eens wat vragen of opmerkingen binnen over - het gebruik van - haarzeep. Tijd voor een kleine blog met meer uitleg. Wat is een haarzeep? Maar ook, hoe gebruik je het én hoe bewaar je hem het beste.


Wat is een haarzeep?

Een haarzeep is een zeep blok speciaal ontwikkeld voor het wassen van je haar. Een natuurlijke shampoo dus, in vaste vorm.

Biologische shampoo, haarzeep blok.

De manier van produceren is gelijk

als bij een hand- en bodyzeep, maar de samenstelling van de plantaardige oliën is anders. Onze haarzeep bevat flink wat kokosolie om je haar goed te reinigen. Daarnaast bevat hij ook hele verzorgende oliën zoals amandelolie, sheaboter en castorolie. Je haar moet immers wel schoon worden, maar niet uitdrogen!


Hoe maak je een haarzeep?

Al onze zepen worden gemaakt volgens de koude methode. Bij het samenvoegen van een loogoplossing en vetten ontstaat van nature een reactie waarbij de vetten zich splitsen in vetzuren en glycerol. Om ervoor te zorgen dat er geen loog in het eindproduct achterblijft, gebruik je altijd meer olie en boter dan er kan reageren met het loog. Dit noem je 'overvetten'. De overtollige vetten verzorgen en voeden je huid en haar na het wassen. Het glycerol dat als bijproduct in de zeep ontstaat is trouwens een natuurlijk cosmetica ingrediënt dat ook vaak als moisturizer wordt toegevoegd aan crèmes. Maar goed... genoeg scheikunde :)


Hoe gebruik je een haarzeep?

Dan komt nu de hamvraag: hoe gebruik je een haarzeep? Feit is dat je aan een natuurlijke shampoo moet wennen. Er zitten namelijk geen hulpmiddelen, zoals siliconen of schuimversterkers in die je wel vindt in veel 'reguliere' shampoos. We kiezen er heel bewust voor om deze - synthetische - hulpmiddelen niet te gebruiken en alleen te werken met onbewerkte, puur natuurlijke ingrediënten. Daarover schreven wij al een blog. Maar ook zonder siliconen moet het goed komen! Als jij en je haar zijn gewend, dan zul je merken dat je haar een prachtig natuurlijk volume (terug) krijgt en dat je het minder vaak hoeft te wassen.

  1. Maak je haar héél goed nat. Hoe natter, hoe beter.

  2. Ga met het haarzeep blok over je haar.

  3. Gebruik genoeg zeep om flink schuim te maken - ja, je kunt er echt flink schuim mee maken! -

  4. Spoel je haar goed uit, langer misschien dan je gewend bent.

  5. Spoel je haar eventueel na met een azijnspoeling. Dat vinden wij zelf niet nodig, maar het kan helpen bij de doorkambaarheid.

Als na een paar weken blijkt dat je een haarzeep echt niet fijn vindt dan kun je hem alsnog gebruiken als hand- en bodyzeep.


Hoe bewaar je een haarzeep het beste?

Het belangrijkste is dat je zeep tussen de wasbeurten door goed kan drogen. Daarmee voorkom je dat de haarzeep zacht wordt, maar ook dat hij te snel op gaat. Blijft je badkamer na het douchen nog lang een soort sauna? Dan is dat ook niet fijn voor het behoud van je zeep. Dus ventileer goed en gebruik een zeepschaal. That's all!


Comments


nieuw logo_groen_extra ruimte er omheen.png
bottom of page