Wij houden van ambacht. En zeker van het ambacht zeepzieden. Dan hebben we het niet over de snelle productie van fabriekszepen, maar over langzaam gerijpte zepen... zeep die gemaakt wordt volgens de koude methode.
Wat is zeep?
Zeep is een chemische reactie tussen vetten en loog. Als vetten -zoals plantaardige oliën- op de juiste wijze worden gemengd met een loog -zeer basische stof- dan ontstaat er een reactie waarbij de vetten verzepen.
Koude methode en warme methode
Dat proces van verzepen duurt van nature een dag of twee. Daarna is de zeep klaar om te snijden. Wel moet hij dan nog 6 (!) weken rijpen voordat je hem kunt gebruiken. Dit noem je de koude methode van zeep maken. Een kostbare en tijdrovende methode. Je raadt misschien al dat bovenstaand proces kan
worden versneld... door warmte. Dat gebeurd vaak bij zeep die in grote getalen wordt geproduceerd. Best handig. Toch kiezen wij ervoor om onze zepen volgens de koude methode te maken. Dat zit als volgt...
Yorumlar