top of page

Zeep maken volgens de koude methode

Bijgewerkt op: 25 mei 2023

Wij houden van ambacht. En zeker van het ambacht zeepzieden. Dan hebben we het niet over de snelle productie van fabriekszepen, maar over langzaam gerijpte zepen... zeep die gemaakt wordt volgens de koude methode.


Handgemaakte biologische zeep volgens koude methode, cold process soap, handgemaakte zeep Utrecht

Wat is zeep?

Zeep is een chemische reactie tussen vetten en loog. Als vetten -zoals plantaardige oliën- op de juiste wijze worden gemengd met een loog -zeer basische stof- dan ontstaat er een reactie waarbij de vetten verzepen.


Koude methode en warme methode

Dat proces van verzepen duurt van nature een dag of twee. Daarna is de zeep klaar om te snijden. Wel moet hij dan nog 6 (!) weken rijpen voordat je hem kunt gebruiken. Dit noem je de koude methode van zeep maken. Een kostbare en tijdrovende methode. Je raadt misschien al dat bovenstaand proces kan worden versneld... door warmte. Dat gebeurd vaak bij zeep die in grote getalen wordt geproduceerd. Best handig. Toch kiezen wij ervoor om onze zepen volgens de koude methode te maken. Dat zit als volgt...

Voordeel koude methode Zeep maken volgens de koude methode duurt misschien wat langer, maar het eindresultaat wordt er zoveel fijner van. Veel plantaardige oliën die wij gebruiken, bevatten van nature hele waardevolle eigenschappen voor de huid. Zoals bijvoorbeeld vitamine E of A (antioxidanten). Vitamines kunnen alleen niet goed tegen warmte. Door de zepen koud te laten rijpen behouden we dus zoveel mogelijk van deze waardevolle eigenschappen.



nieuw logo_groen_extra ruimte er omheen.png
bottom of page